Etichete

,

O data cu evolutia economiei mondiale, s-au inmultit si e-mailurile care cer donatii pentru diverse cauze. Partea buna este ca nu cer depunerea directa in vreun cont detinut de vreun smecher, marea majoritate din ele. Cer doar trimiterea unui email la cati mai multi din lista ta de persoane, pentru ca sa poata fi ajutata cauza expusa in corpul mesajului.
Metoda asta este la fel de veche ca si internetul. Au chiar o denumire specifica chain email sau hoax. Am gasit pagini care discuta despre metodele astea. Iata unul din cazurile similare care circula prin emailuri si prin massuri.
Un alt caz.
Cititi si voi si ganditi-va atunci cand din dorinta de a ajuta va expuneti adresa de email si pe cele ale prietenilor trimitand mai departe. Ganditi-va la toate campaniile de donatii desfasurate de companiii diverse care s-au desfasurat public.
Ganditi-va ca AOL, Yahoo sau mai stiu eu ce corporatie este mentionata acolo, are posibilitatea de a dona direct banii pentru operatia sau tratamentul persoanei respective.
Fiind companii cu o recunoastere publica, nu fac asemenea gesturi in secret, pentru ca atunci clientii lor nu ar afla ca sunt interesate de oameni, ca sunt interesate sa se implice in comunitate, ceea ce ar rezulta o pierdere inutila a banilor donați.
Si atunci ce interes are cel care a programat emailul acela sa circule?
Colecteaza in principal emailuri, pe care mai apoi le foloseste pentru a colecta informatii personale de la persoanele respective. Exemplul cel mai recent care imi vine in minte este cel al tentativelor de a colecta toate datele bancare in numele Bancii Raiffeisen.
Trimite mailuri tendentioase catre toate persoanele din agenda unei persoane pentru a dauna imaginii acelei persoane daca este o persoana publica sau daca are o afacere prospera. Aici am cateva exemple in care anumite persoane au folosit adresa de mail a unui administrator de companie pentru a trimite mailuri injurioase clientilor firmei.

Daca putem ajuta persoanele aflate in suferinta, o putem face donand direct familiilor lor sau organizatiilor si asociatiilor care ii au in evidenta.
In situatii de criza, mintile orientate catre excrocherii vor prolifera. Aveti cartile de istorie, romanele marilor scriitori sa va documentati si veti gasi chiar situatii la indigo in timpuri diferite.

Reclame