Etichete

, , , , ,

Prin asta înțeleg:  forumuri, site-uri de cumparaturi, site-uri de social networking, site-uri de e-mail hosting, site-uri cu jocuri online, etc.

Solutia cea mai simpla este sa folosesti un singur nume de utilizator si o singura parola. Daca cineva afla intentionat sau din greseala datele astea poate vizita toate site-urile pe care esti inregistrat, si să sperăm că este mânat doar de curiozitate și nu are intenții malițioase care îți vor crea foarte multe probleme după aceea.

fereastra-master-passCe sa faca atunci un utilizator obisnuit sa aiba parole cu o metoda de encriptie foarte puternica, dar pe care sa le tina si minte.
Solutia doi ar fi sa instalezi un program de administrare si generare parole gen  KeePass 2.x.
Putem gasi pe pagina oficială si o versiune cu interfața tradusă în limba română de Rafael Velcsov.

In imaginea alăturată vedem că atunci când pornim programul trebuie să setăm o parolă de administrare, pentru mai multă siguranță.
Daca trebuie sa pleci de lângă calculator și mai sunt persoane în cameră poti să blochezi accesul in baza de date cu parole si să lași programul deschis.
Deși soluția cea mai simplă în Windows ar fi să faci log off sau să schimbi utilizatorul în momentul când pleci de lângă calculator.

Printre caracteristicile programului se află posibilitatea de a genera parole după un algoritm de 256 biti folosind Advanced Encryption Standard (AES, Rijndael) sau Twofish algorithms care sunt considerate cele mai sigure.

Poate să exporte înregistrările în formatele:TXT, HTML, XML sau CSV.

Programul este portabil, poate fi copiat pe un stick usb  și poate fi folosit pe un alt calculator.  Cateva screenshot-uri din momentul setarii bazei date.

setarea-bazei-de-date algoritmul-de-criptare

Dupa ce am setat toate detaliile bazei de date programul va arăta așa:

fereastra-aplicatiei

Programul este foarte intuitiv, putem spune ca este chiar user friendly, daca ai putine notiuni de engleza.

Am apăsat pe pictograma steluțe din dreapta câmpului password ca sa ne arate în format text. Dacă apăsăm încă o dată vom vedea dor asterix-urile. Adaugarea unei noi parole se face apăsând pe pictograma care reprezintă un creion pe o cheiță. Dacă ținem săgeata mouse-ului deaspra pictogramelor cateva secunde vom afla ce face, în engleză.

adaugare-cu-campul-parole-descoperit

Reclame